Koa - Kantoor voor Ondersteuning en Activering

KOA Kantoor voor ondersteuning B.V.

bewindvoering

Bewindvoering kan aangevraagd worden voor uzelf, uw partner, meerderjarig kind (18+) of andere familieleden tot in de 4e graad (ouders, ooms, tantes, neven, nichten). Instellingen, verzorgers of begeleiders van betrokkene kunnen een verzoek doen tot onderbewindstelling. In schrijnende gevallen kan de Burgemeester een verzoek indienen. De aanvraag tot bewind moet bij de kantonrechter worden ingediend, het KOA helpt u graag met het indienen van een aanvraag.

Zodra de kantonrechter het bewind heeft uitgesproken en toegekend is aan het KOA, neemt het KOA uw financiële administratie over. Het KOA heeft als doel uw inkomsten en uitgaves op elkaar af te stemmen zodat er een stabiele financiële situatie ontstaat. Het KOA biedt beschermingsbewind op maat, dit houdt in dat er voor elke klant een passend budgetplan wordt gemaakt.

Taken van uw bewindvoerder:

Uw bewindvoerder draagt zorg voor alle goederen die onder bewind zijn gesteld. Daarnaast moet uw bewindvoerder daar de administratie over voeren. U geeft uw gehele financiële administratie uit handen, dit betekent dat uw bewindvoerder zorgdraagt voor uw poststukken, betalingen, belastingaangiftes, kwijtscheldingen, verzekeringen en toeslagen. Uw bewindvoerder beheert uw bankrekeningen en zelf heeft u toegang tot uw eigen “leefgeld” rekening waar u wekelijks een bedrag op ontvangt om uzelf te voorzien in het levensonderhoud (boodschappen, kleding, verzorgingsproducten etc.). Naast de bewindvoerder worden veel taken uitgevoerd door de casemanagers, hiermee heeft u regelmatig contact en zij zijn tevens uw eerste aanspreekpunt.

Schulden:

Heeft u schulden dan worden deze niet door uw bewindvoerder gesaneerd. Uw bewindvoerder heeft als taak om een regeling met schuldeisers te treffen waarmee uw schuldenlast wordt afbetaald. Mocht dit niet op de reguliere manier kunnen zal er, indien mogelijk, schuldhulpverlening via de gemeente ingeschakeld worden. Uiteindelijk zal dit kunnen leiden tot een minnelijk traject (MSNP) wat uitgevoerd wordt door de gemeente of een wettelijk traject, Wet Sanering Natuurlijke Personen (WSNP).

Verantwoording:

Uw bewindvoerder is verplicht zich te verantwoorden over het gevoerde bewind. Jaarlijks wordt er een zogeheten rekening en verantwoording opgemaakt waar u als klant een overzicht krijgt van de ontvangsten, uitgaven, uw vermogen en eventuele schulden. De rekening en verantwoording moeten door u, als klant, en uw bewindvoerder ondertekend worden. Na ondertekening van beide partijen wordt de rekening en verantwoording naar de kantonrechter verstuurd ter beoordeling.

Nazorg:

Als het KOA van mening is dat u weer zorg kunt dragen voor uw eigen administratie kunt u een verzoek tot opheffing doen bij de kantonrechter. Bij het opheffen van het beschermingsbewind biedt het KOA, tegen betaling, nazorg aan. Nazorg houdt in dat u in de periode na het bewind (maandelijks) wordt begeleid om zo geheel zelfstandig uw administratie naar behoren te kunnen voeren. 

Aanmelden:

Voor het aanvragen van beschermingsbewind kunt u het aanmeldingsformulier op deze website invullen. Het KOA neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Voor meer informatie over beschermingsbewind kunt u zich wenden tot 0229 - 24 48 98 of info@koakantoor.nl

© 2024 | KOA Kantoor voor ondersteuning B.V. | Alle rechten voorbehouden | Site by: Acretia Media